”УЪРКШОП – ВИЗУАЛНА ПЕРСПЕКТИВА” / Октомври 2024

За да създадат кадри, които засилват и подчертават разказа, кинематографите трябва да разбират и усещат движението на камерата, нейното разположение, композицията на кадъра, фокуса и най-важното – осветлението. Светлината е основният инструмент при създаване на филми, който отличава обикновеното домашно видео от киното. От една страна, хората и локациите не изглеждат така в действителност, както ги виждат очите ни след като са били заснети с камера. Задачата на кинематографа е да използва светлината и сенките, за да създаде реалистична картина и обстановка. Но много по-същественото е това, че кинематографите трябва да използват осветлението и като инструмент за невербално настроение и емоция във филма. Добрият кинематограф прониква в етоса на една сцена, в контекста и линията на разказа и използва светлината, за да подчертае детайлите и емоционалните подтексти на сюжета.

Какво включва Уъркшопът?

В рамките на 7 работни дни, ще реализираме кратък шорт филм – ще започнем от пре-продукцията, после ще реализираме самата продукция, и на края, ще завършим с пост-продукцията на шорта.

Ден 1, 2, 3 Препродукция и техническа подготовка / Ден 4,5,6 Продукция

Въпреки, че пре-продукцията не е основна част от уъркшопа, тъй като това е дълъг и сложен процес и не можем да го обхванем в рамките на три дни, все пак накратко ще ви запозная с някои от важните неща, за които трябва да се помисли преди да започнат снимки. Също ще поговорим за сценария на шорта, който ще снимаме, за кадровките, светлината която ще използвам, камерата и нейните настройки, плюсовете и минусите на голямата резолюция, цветовите проби, свързани с динамиката на яркостта към цвета в кадрите, затвора, който определя как камерата ще улови движението. Граматиката на дизайна на кадрите, композицията, разположението и движението на камерата и как тези техники се използват за разказване на ефективни и емоционални истории, които значително да променят начина, по който публиката преживява драматичен момент.

Нито едно от горепосочените настройки не променя значително качеството на изображението сама по себе си, а по-скоро трябва да се използват в хармония, за да постигнем най-добрия баланс на светлина, местоположение и движение на камерата. Ще обърнем специално внимание на темата за обективите, филтрите, допълнителните технически средства, избор на локации и всички предварително взети креативни решения, с които да разкажем и да служим, по-най добрия начин на историята. Ще обърнем внимание защо и по какви причини съм избрал техниката, с която ще реализираме шорта. Ще снимаме на няколко локации, ще работим с естествена и изкуствена светлина, ще работим и ще разказваме чрез цветна температура, преминавайки през топли и студени цветни палитри. Ще работим също с различен тип смесена светлина и как творчески да използваме баланса на бялото, който може да ни помогне за въздействието на дадена сцена. Специално внимание ще бъде обърнато на това как композицията, обективите и осветлението могат да бъдат използвани за осветяване на емоционалното и психологическото състояние на героя.

По време на уъркшопа ще разгледаме камерата като инструмент за кинематографично разказване на истории. Ще разгледаме в подробности използването на експозицията, избора на обектив, кадровата честота, ъгъла на затвора, дълбочината на полето, ISO, цветната температура, контраста и динамичния обхват. С акцент върху ключовите фактори, които трябва да имате предвид в зависимост от вашата творческа визия, големината и бюджета на вашия проект.

Ден 7: Анализ / преглед и дискусия

В деня на пост-продукцията ще започнем с по-подробен анализ на заснетите кадри и визуалната естетика на шорта като движения на камерата, светлина, цветове, кадровка и всички изразни средства, които сме използвали в деня на снимките. Следва монтаж на материала и как с прости и смислени кътове да разкажем историята. Структура на шорта. След което с помоща на професионален колорист, ще направим цветовата корекция на всеки един кадър, за да придадем още по-голяма стойност на историята. Ще видите от първа ръка, взетите от мен и колориста творчески решения и по какъв начин цветовете въздействат на историята.

За кого е предназначен този уъркшоп:

Всеки създател на видео съдържание, който иска да реализира висококачествени проекти с ограничено време и бюджет и все пак да постигне киноматографичен вид може да се възползва от този уъркшоп.

Режисьори, продуценти, сценаристи, амбициозни кинематографи, фотографи или всеки, който иска да научи езика на кинематографията, граматиката на дизайна на кадрите, композицията, разположението на камерата и движението и как тези техники се използват за разказване на ефективни и емоционални истории.

За всеки които иска да разбере естетиката и техниките за това как да използва кинематографията в услуга на разказване на история. Както и всеки, който желае да демистифицира техническите аспекти на снимането.

Уъркшопът е особено полезен за филмови режисьори, за да се научат как да общуват с кинематографите, за да предадат кинематографична визия и да я преведат технически на екрана. Филмовите продуценти ще придобият практически знания, за да разберат по-добре художествените и технически съображения на режисьорите и техните DOP.

Всеки участник в уъркшопа ще си тръгне с нова представа за това как да използва кинематографията, за да обслужва напълно историята и героя, и как да продължи развитието на своя творчески път като разказвач.

Цена на Уъркшопа:

Ранни записвания – 1500лв. / до 30.08.2024г.

След 30.08.2024г.. – 1700лв.

Първоначална такса за участие и записване: 500лв., останалата част от сумата се заплаща една седмица преди началото на уъркшопа. – Разсроченото плащане важи за ранни записвания.

Дати на провеждане: 08,09,10,15,16,17,27 Октомври 2024г..

Основни локации: гр.София и региона

Максимален брой физически участници ( 15 )

За да се запишете за уъркшопа, моля да изпратите вашите три имена, телефонен номер за връзка, фейсбук/инстаграм акаунт и мотивационно писмо. Като в мотивационното писмо напишете кратко и ясно, защо искате да се запишете на този уъркшоп.

Адресирайте до: workshop@anamorphstudio.com В темата на мейла, моля да напишете. „”УЪРКШОП – ВИЗУАЛНА ПЕРСПЕКТИВА” 2024. В отговор на мейла ще получите допълнителна информация за начина на плащане и подробности, свързани с уъркшопа.

Зад кадър по-време на практическата част, по заснемането на кратък шорт филм.

Зад кадър по-време на практическата част, по заснемането на кратък шорт филм.

Зад кадър по-време на практическата част, по заснемането на кратък шорт филм.