”УЪРКШОП – ВЪЗДУШНА ПЕРСПЕКТИВА” / Април 2022

За да създадат кадри, които засилват и подчертават разказа, кинематографите трябва да разбират и усещат движението на камерата, нейното разположение, композицията на кадъра, фокуса и най-важното – осветлението. Светлината е основният инструмент при създаване на филми, който отличава обикновеното домашно видео от киното. От една страна, хората и локациите не изглеждат така в действителност, както ги виждат очите ни след като са били заснети с камера. Задачата на кинематографа е да използва светлината и сенките, за да създаде реалистична картина и обстановка. Но много по-същественото е това, че кинематографите трябва да използват осветлението и като инструмент за невербално настроение и емоция във филма. Добрият кинематограф прониква в етоса на една сцена, в контекста и линията на разказа и използва светлината, за да подчертае детайлите и емоционалните подтексти на сюжета.

Какво включва Уъркшопът?

В рамките на 5 работни дни, ще реализираме кратък шорт филм – ще започнем от пре-продукуцията, после ще реализираме самата продукция, и на каря, ще завършим с пост-продукцията на шорта.

Ден 1, 2, 3 и 4 Препродукция / Продукция

Въпреки, че пре-продукцията не е част от Уъркшопа, тъй като това е дълаг и сложен процес и не можем да го обхванем в рамките на пет дни, все пак накратко ще ви запозная с някой от важните неща, за които трябва да се помисли преди да започнат снимки. Също ще поговорим за сценария на шорта, който ще снимаме, за кадровките, светлината която ще използвам, камерата и нейните настройки, плюсовете и минусите на голямата резолюция, цветовите проби, свързани с динамиката на яркостта към цвета в кадрите, и затвора, който определя как камерата ще улови движението. Нито една от последните настройки не променя значително качеството на изображението сама по себе си, а по-скоро трябва да се използват в хармония, за да постигнем най-добрия баланс на светлина, местоположение и движение на камерата. Също, ще засегнем темата за обективите, филтрите, допълнителните технически средства, избор на локации и всички предварително взети креативни решения, с които да разкажем и да служим, по-най добрия начин на историята. В случая, ще обърнем внимание защо и по какви причини съм избрал техниката, с която ще реализираме шорта. В деня на продукцията ще снимаме на няколко локации, ще работим с естествена и изкуствена светлина, ще работим и ще разказваме чрез цветна температура, преминавайки през топли и студени цветни палитри. Ще работим също с различен тип смесена светлина и как творчески да използваме баланса на бялото, който може да ни помогне за въздействието на дадена сцена. Ще разгледаме още как, кога и защо имаме нужда от атмосфера (как правилно да използваме, дим или машина за мъгла, каква е разликата). Ще разгледаме също, как кога и защо да използваме допълнителни технически средства и с какво те ще ни помогнат да разкажем по-добре историята.

Ден пет: Анализ и пост-продукция

В деня на пост-продукцията ще започнем с по-подробен анализ на заснетите кадри и визуалната естетика на шорта като движения на камерата, светлина, цветове, кадровка и всички изразни средства, които сме използвали в деня на снимките. Следва монтаж на материала и как с прости и смислени кътове да разкажем историята. Структура на шорта. След което с помоща на професионален колорист, ще направим цветовата корекция на всеки един кадър, за да придадем още по-голяма стойност на историята. Ще видите от първа ръка, взетите от мен и колориста творчески решения и по какъв начин цветовете въздействат на историята.

За кого е предназначен този уъркшоп:

Всеки създател на видео съдържание, който иска да реализира висококачествени проекти с ограничено време и бюджет и все пак да постигне киноматографичен вид може да се възползва от този уъркшоп.

Цена на Уъркшопа:

Ранни записвания, до 25.03.2022г. – 790лв.

След 25.03.2022г. – 890лв.

Основни локации: гр.София и региона

Дата на провеждане: 18,19,20,21,22 Април 2022г.

ВЪВ ВРЪЗКА С МЕРКИТЕ, СВЪРЗАНИ С ИНФЕКЦИЯТА COVID 19 БРОЯТ НА УЧАСТНИЦИТЕ Е ОГРАНИЧЕН

Максимален брой физически участници ( 15 )

За да се запишете за уъркшопа, моля да изпратите вашите три имена, телефонен номер за връзка, фейсбук/инстаграм акаунт и мотивационно писмо. Като в мотивационното писмо напишете кратко и ясно, защо искате да се запишете на този уъркшоп.

Адресирайте до: workshop@anamorphstudio.com В темата на мейла, моля да напишете. „”УЪРКШОП – ВЪЗДУШНА ПЕРСПЕКТИВА” 2022. В отговор на мейла ще получите допълнителна информация за начина на плащане и подробности, свързани с уъркшопа.