Каква камера да купя?

10 важни неща, които трябва да имате предвид, преди да купите следващата си камера.

Един от най-честите въпроси, които ни задават е „Каква камера да си купя” или коя е най-добрата камера в момента? Нашият отговор, най- вероятно ще ви изненада – не купувайте такава; вместо това вземете под наем! Закупването на камера е подобно на закупуването на кола – това е актив, който бързо се обезценява. Подобно на компютър, който ще остарее за по малко от три години. Инвестирайте в неща, които ще издържат дълго или поне най-малко, десет години. Ето малък съвет за някой от тях; грип, лещи, осветление или дори студио. Инвестирането във вашите дългосрочни бизнес и житейски цели предлага по-значителна възвръщаемост на инвестицията. Освен това, насочването на вашите средства към силен екип по продажбите или целенасочена маркетингова кампания може да ви помогне да привлечете повече и качествени клиенти. Клиенти които ще покрият разходите за наемане на перфектната камера за вашия/техния проект.Разбира се, ще споделим с вас, десетте решаващи фактора, според нашия не малък опит, които трябва да имате предвид при закупуване на камера.

1. Бюджет :
Първото нещо, което трябва да имате предвид, е вашият бюджет. Камерите могат да варират от няколкостотин лева до десетки хиляди и важното нещо, което трябва да се опитате да разберете, е че когато инвестирате в дадена марка, вие инвестирате в изследванията, развитието и алгоритъма на тази марка, който тази конкретна компания използва за обработка на информация от сензора. Така че, избирайте мъдро, направете проучване и си задайте, най-важни въпрос: какъв външен вид се опитвате да постигнете?

2. Резолюция :
Разделителната способност играе ключова роля при избора на вашата камера. Това пряко влияе върху качеството на вашите кадри, но е жизненоважно да изберете правилната разделителна способност за крайния резултат на вашия проект. Не всички проекти изискват 8K или 4K резолюция. Съдържанието в мрежата или социалните медии може да е достатъчно с 1080p или дори 720p. Високата разделителна способност също изисква повече място за съхранение и може да повлияе на работните процеси след заснемането на проекта. Помислете за вашият работен процес след продукцията и нуждите от съхранение, преди да инвестирате в камера с ултра висока разделителна способност.3. Честота на кадрите :
Вашите нужди за снимане са определящият фактор при избора на кадрова честота. Ако искате да добавите малко акцент към вашия кадър, 60 кадъра в секунда могат да свършат работа. Ако искате наистина да удължите момент или да създадете драматичен такъв, 120 кадъра в секунда може да са най-добрия избор. И ако искате да заснемате наистина забавени кадри, 240 fps или повече е, правилния избор. Високите честоти на кадрите също изискват по-мощни светлинни източници. За да постигнете същия вид на кадър, който е заснет на 24 кадъра в секунда, ще ви трябва 10 пъти повече светлина при 240 fps, което може да генерира сериозни разходи към вашия бюджет за осветление. Също така е важно да се отбележи, че по-високите честоти на кадрите също идват с по-високи изисквания за съхранение и обработка, което може да повлияе на работния ви процес след продукцията. Когато избирате камера въз основа на скоростта на кадрите, важно е да вземете предвид крайния резултат на проекта и свързаните с него работни процеси и изисквания за съхранение.4. Дълбочина на битовете :
Често пренебрегван, но изключително важен фактор. Дълбочината на битовете е важно съображение, тъй като определя количеството цветова информация, която камерата може да улови и съхрани. Дълбочината на битовете се отнася до броя на битовете, използвани за представяне на всеки цветен канал в изображение, като по-високите битови дълбочини осигуряват по-голям диапазон от цветове и по-подробна тонална информация. Камера с по-голяма битова дълбочина може да улови експоненциално повече информация за цвета във всеки пиксел, което може да бъде особено важно ако работите над високобюджетни продукции.

5. Снимане при слаба осветеност :
Ефективността при слаба светлина е от съществено значение за заснемане на филми в по-тъмна среда или при налични светлинни сценарии. Тя варира от камера до камера. Ако искате да снимате събития или предпочитате да снимате на естествена светлина, тогава трябва да си купите камерата с най-доброто представяне при слаба светлина. Повечето камери в днешно време имат добра производителност при ниска осветеност, но ако екстремната производителност при ниска осветеност е важна за вас и вида на проектите, които снимате, това трябва да е ключово изискване при избор на камера.6. Динамичен обхват :
Динамичният обхват е от голямо значение за способността на камерата да улавя тонове, вариращи от най-тъмните сенки до най-ярките акценти в кадъра. Измерва се в стопове, по-широкият динамичен обхват улавя повече детайли както в сенките, така и в яркостите. Това е от съществено значение при светлинни ситуации с висок контраст, като например ярка слънчева светлина под мост. Помислете за динамичния диапазон въз основа нуждите на вашите проекти.  Има много фактори, които играят роля при определянето на това колко спирания може да улови една камера, но камерите с по-широк динамичен обхват могат да уловят по-фини вариации в тоновете и цветовете, което води до много по кинематографично изображение.

7. Тегло и размер :
Размерът и теглото на камерата оказват влияние върху лекотата на използване, мобилността и разходите за поддръжка като стативи и стабилизатори, асистенция. По-големите кинокамери, когато са напълно оборудвани, предлагат изключително качество на изображението, но са на по-висока цена. Компактните камери са по-леки и по-рентабилни. Изберете размера, който отговаря на вашия бюджет и най-вече, стил на снимане.8. Монтаж на обектива :
Монтажът на обектива на камерата е физическият интерфейс между тялото на камерата и обектива. Професионалните байонети за обективи са предназначени за сигурно закрепване на обектива към тялото на камерата и много от тях осигуряват комуникация между обектива и електрониката на камерата. Когато избирате камера, трябва да имате предвид няколко фактора, като например съвместимост със съществуващи обективи. Ако вече сте инвестирали в обективи, важно е да се уверите, че камерата, която купувате, е съвместима с тези обективи.
Байонети: Много професионални камери имат сменяеми байонети, които могат да бъдат премахнати и заменени с различен тип байонети. Наличност на обектив, помислете за наличността на обективи за типа байонет на камерата. Някои байонети за обективи имат по-широк избор от налични обективи, докато други може да имат по-малко опции.9. Инвестиция в бъдещето :
Да инвестираш в бъдещето на една камера е от голямо значение, имаме малък съвет за това:
Помислете за производители със силни резултати за надеждност и поддръжка. Купете камера с функции, подходящи за вашата работа, които остават актуални във времето, като по-висока разделителна способност, по голям динамичен обхват и сензор, усъвършенствана технология за автоматично фокусиране. Проучете добре вторичния пазар и изберете камера, която ще запази стойността си дълго време.10. Живот на батерията :
Животът на батерията е много важно съображение при избора на камера, някои камери са известни с това, че са гладни за енергия и консумират много от живота на батерията, докато други имат по-добра ефективност на батерията. Камери като Red, Blackmagic и Arri са известни с високата си консумация на енергия и може да изискват по-големи батерии с голям капацитет, за да се справят с потреблението на енергия. Тези батерии може да са по-скъпи и може да се наложи да се сменят по-често. От друга страна, камерите на Nikon, Canon и Sony обикновено имат по-добър живот на батерията и определено изискват по-малко батерии, за да издържат цял ден на снимане. Ако снимате в документален стил или на отдалечени места, където източниците на енергия са ограничени, е от съществено значение да имате камера с добър живот на батерията. Това може да ви спести носенето на много допълнителни батерии и да гарантира, че можете да снимате без да прекъсвате.Заключение :

Закупуването на нова камера за цифрово кино е значителна инвестиция, която изисква внимателно обмисляне. Когато обмисляте покупка на камера, имайте предвид вашия бюджет, разделителна способност, кадрова честота, производителност при слаба светлина, динамичен диапазон, тегло и размер, сменяем обектив, съвместимост с аксесоари, живот на батерията и марка. За повечето създатели на филми и продуцентски компании наемането на камера е по-рентабилна опция, която осигурява по-голяма гъвкавост и ви позволява да сте в течение с технологичния напредък в индустрията без скъпа поддръжка или отговорността, свързана с притежаването и нейното обезценяване. И не на последно място, наемането ви позволява да сте в крак с най-новата технология и индустриални стандарти, без да се налага да инвестирате в нова камера всеки път, и още, наемането винаги е чудесен начин да вземете техника за тест драйв, преди да купите.
Важно е да запомните, че качеството на камерата не е единственият определящ фактор за качеството на вашата продукция. Въпреки че камерата от висок клас със сигурност може да осигури по-добро качество на изображението, в крайна сметка уменията на оператора правят разликата между аматьорско и кинематографично изображение. Един опитен оператор може да създаде зашеметяващи кадри с базова камера, докато новак с най-доброто оборудване може да постигне посредствени или почти нулеви резултати. Ето защо е важно да дадете приоритет на развитието на своите умения, техника и планиране, вместо просто да разчитате на най-новата и най-скъпа камера. Не забравяйте, че камерата е само инструмент и начинът, по който използвате този инструмент, прави цялата магия.

Има много неща които трябва да знаете преди да натиснете копчето и да запечатате кадър. Ако искате да научите за тях, може да се присъедините към един от най успешните уъркшопи в България, свързани с езика на киното: ЗАПАЗИ МЯСТО