RED KOMODO 6K / Първи впечатления

След нашите бързи собствени тестове мога да кажа, че сензора на Komodo определено е по-добър от сензора на Dragon. Много по-добър при слаба светлина и като такъв запазва по-точни цветове в ситуации на недоекспониране, подгодящ за всякакви цели и проекти. В сравнение със сензора на Helium, той запзва по-неутрални тонове при ниска експозиция. Според мен, дори по добър от двойния ISO сензор, който притежава Red Gemini.

Ако Komodo е сензор s35 с резолюция 6k които записва в 16-битов RAW и е страхотен при слаба светлина, и още повече на достъпна цена за подобен клас камера, какъв е неговият минус? Според мен, това се дължи на ограниченията в опциите за честота на кадрите. Komodo е ограничен до 40 кадъра в секунда при 6k 16: 9. За да получите по-високи честоти на кадрите, ще трябва или да изрежете вашия формат от 16: 9 до, да речем, 2,4: 1, което ви осигурява до 50 кадъра в секунда. 120fps се постига само при 1080p ( 2к ). При RED камерите намаляването на разделителната способност всъщност се постига изрязвайки сензора, което драстично намалява общото качество на изображението. Така че, ако честотата на кадрите и най-вече каданса е огромен фактор за вас, Komodo вероятно не е вашата камера. Но ако снимате предимно в стандартни честоти на кадрите и търсите камера, която заснема 16 битови сурови изображения с висока разделителна способност и с огромен динамичен обхват, Komodo е най-добрият вариант за дългосрочна инвестиция.

Komodo притежава собствена wifi антената с две честоти ( 2,4 & 5 Ghz ), която ви позволява да изпращате безжичен видео сигнал към вашите таблети и мобилни устройства, разбира се заради няколко мили секунди забавяне в сигнала, не бих препоръчал тази опция да се използва от focus puller, но за настройки и мониториг е бързо и перфектно решение. Приложението RED Control е достъпно както за Android така и за iOS. Това дава огромна свобода при работа със стабилизатор, да не говорим, че е супер малък размер и с много леко тегло. Най-вече за работа с ограничен бюджет и малък екип. С филммейкър сетъпа достигнахме до 4,5кг. Но ако решите да подготвите Komodo за продукционна камера и след като монтирате странична дръжка макар и дървена, matte box, монитор, кино обектив, адаптер RF-PL, фокус, V-Mount GRIP – батерия и тръби той става доста тежък, достигнахме до 7,5кг.,разбира се, може да го напомпаме и още, но подобна тежест ни дава възможност за работа с Easy Rig. Говорейки за работа с Easy Rig и снимане от ръка, Komodo притежава Global Shutter ( глобален затвор ), за разлика от Rolling Shutter, който чете пикселите от сензора отгоре надолу възможно най-бързо, глобален затвор (като този в Komodo) чете едновременно всички пиксели на сензора. Това означава, че няма „трептене в изображението“ при снимане от ръка, няма артефакти при заснемане на движещо се превозно средство, каквито можете да видите в кадри заснети от камери с Rolling Shutter. Global Shutter ( глобален затвор ) значително намалява паразитното движение в кадъра, което прави кадрите заснети от ръка да изглеждат много по-кинематографични. Идеален за проекти с интензивни и динамични сцени, като музикални клипове, екшан сцени и тн. Също така стабилизацията на кадрите в поста, е в пъти по добра. Това е повече от страхотно и неверояно постижение за подобен размер камера. Вграден 2.9 ″ 1440 x 1440 сензорен екран, с изключително лесно и бързо меню, буквално за секунди мога да променя настройкте на камерата с един пръст, разбира се има и хардуерна опция, което също е голям плюс, ако на вън е студено и сензорния екран или пръстите са ви замръзнали 🙂

Разглеждайки тестовите кадри на компютъра, забелязах, че се редактират точно както всички други кадри от камерите на RED. Файловете имат вътрешен IPP2 и може да ги обърнете обратно към Legacy, ако желаете. Гама кривата REC709 в IPP2 се нуждае от повече работа, за да върнете цвета и контраста в сравнение с Legacy Scarlet-W. REC709 изглежда също така е със стоп по-тъмен от REDGamma, въпреки че формaта на вълните в камерата изглеждат добре, е добре да повдигнете експозицията с 1 в метаданните. Имайте предвид, че RED камерите дават повече свобода в поста, когато става въпрос за възтановяване на експозиция и не чак толкова при преекспониране. Препоръчвам ви, експозицията да бъде технически най-точна, с една единствена цел 🙂 по този начин си осигурявате повече творчрски възможности за експозиция в поста.

Важно относно метерингите и кои инстрименти да се използва за измерване на експозиция, като цяло хистограмите се основават на стойности на IRE, което е относителна скала, базирана на отразената светлина и не ни дава информация за суровите данни на изображението от самия сензор. В Komodo може да получите лесен достъп до RGB хистограмата, намира се в полето за настройки в сензорния екран – хистограмата е отличен метеринг за бърза справка, но инструментите които трябва задължително да наблюдавате, са;

1.”Goal Posts” намира се в полето отляво на хистограмата: Как работи – инстримента е разделен на две частри с три конзоли за синьо, зелено и червено, когато конзолите в долната част на инструмента светнат, това означава че 2% от червеното, синьото и зеленото са недоекспонирани, а когато светнат в горната част 2% от пикселите са преекспонирани.

2.”Falce Color” ако наистина искате да видите какво се случва с вашите сурови изображения, трябва да активирате falce color. Komodo може да показва два различни типа falce color: експозиция и видео ( еxposure / video ) Видео се базира на стойностите на IRE точно както е при хистограмата, а при режим ( експозиция ) виждаме точно какво се сличва в суровите данни на изображението. Лилав цвят означава недоекспонирана експозиция, червен цвярт – преекспонирана и зелен – средно сиво.

RED камерите намат така нареченото родно исо ( neative iso ) както Poket 6K или Canon C300MK3. Като цяло всяка марка има собствени практики за измерване на ISO, които се базират на стойност на яркост, шум и тн. RED нарича това, като ”floating LUT / FLUT. Ако сменяте стойностите на ISO ще видите как формите на вълната се променят в хистограмата, но ако погледнете в горните два инструмента, ще забележите, че те не се влияят, тъй като светлината удряща сензора, остава същата. Единствения начин да увеличите истински експозицията на RED камера е да пропуснете повече светлина  през обектива ( като отворите диафрагмата на обектива ) или да намалите скороста на затвора и разбира се, да осветите сцената с повече светлина.  Много филммейкъри използващи камери RED препоръчват да се работи на 800 ISO, но както казах и по-горе, при работа в режим RAW по-същество ISO е заключен.

RED RAW кодека се разви през годините и е един от най-добрите сурови кодеци за дълбочина на цвят, размер и метаданни. RED RAW е напълно интегриран в Premiere Pro, FCPx, Davinci Resolve и може да бъде напълно манипулиран във всеки възможен аспект на изображението. Неговата наука за цветовете по същество е една и съща, съвместима с всички нови камери на RED от последно поколение. Ще споделя едно много полезно видео, за тези от вас, кото ще работят за първи път с RAW кадри от RED камера. Видео линк

Stop frame: REC709 в IPP2 / Red Komodo 6K + 35mm Sigma Cine Art

RED KOMODO е сертифициран от Netflix позволяващ на операторите и продуцентите да я използват като основна камера в поръчани от Netflix продукции. Препоръчително е да се снима в 6k RAW, за да се използва цялата площ на сензора и да се придържате към опциите за компресия HQ или MQ. Камерата RED KOMODO 6K – може да наемете от anamorphstudio За да проверите наличност, моля да изпратите запитване на: info@anamorphstudio.com / Цената на наема зависи от броя дни и най-вече от нейната конфигурация.

Чрез Komodo, за мен RED правяват огромна иновативност с две неща:

  1. Двоен слод за батерии, Canon BP-955 / 975 даващи възможност за безкрайна работа на камерата, без да се налага да я спирате. RED камерите са известни със своите бавни времена за стартиране и въпреки че това е значително подобрено в RED Komodo, сега няма от какво да се притеснявате.
  2. AF – автофокусът е изминал дълъг път през последните няколко години и това е първото внедряване на автофокус в камера на RED. Като цяло поне за мен не е толкова добър, за съжаление не успях да го тествам с RF оптика, но предполагам, че бил по добър при работа с тях в сравнение с EF. Смятам, че е чудесна функция, когато снимате самостоятелно със стабилизатор. Автофокусът е бъдещето на създаването на независими и нискобюджетни филми и е страхотно да се види, че RED се насочва в правилната посока. Смятам че RED винаги са били визионери и Komodo е началото на една нова епоха.

И за финал, малко скучна техническа  информация за камерата 🙂

  • 19,9MP Super35 CMOS с глобален затвор
  • Поддръжка на Canon RF Lens & ARRI CFast 2.0
  • 16+ стопа динамичния обхват
  • До 6K40, 5K48, 4K60 и 2K120 запис
  • RAW HQ / MQ / LQ & Apple ProRes
  • Вграден 2.9 ″ 1440 x 1440 сензорен екран
  • Безжично управление и визуализация чрез Wi-Fi