Уъркшоп: Светлина, контраст и цвят / Април 2024г.

Уъркшопът “Светлина, контраст и цвят” се фокусира основно върху хора, които искат да подобрят разбирането си за осветление, контраст и цвят, като инструменти за разказване на истории.

След този уъркшопът ще виждате светлината и цветовете, много по-различно от това което сте виждали до днес. С новата си гледна точка за кинематографията ще можете незабавно да приложите на практика това което сте научили в собствените си филмови, фотографски или видео проекти.

Уъркшопът “Светлина, контраст и цвят” ще се проведе в рамките на един месец в 50 работни часа. Те ще бъдат разпределени в пет поредни съботи и една неделя през месец октомври и ноември 2023 г. За да усвоите материала по най-добрия начин, след всяка учебна глава ще имате домашна работа, която трябва да се изпълни до следващата ни среща. Всеки път ще разглеждаме и анализираме работата на всеки един участник в уъркшопа.

Уьркшопът е иновативен и гарантирано ще бъде интересен и изключително полезен за всички създатели на визуално съдържание.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОГРАМАТА НА УЬРКШОПА – СВЕТЛИНА, КОНТРАСТ И ЦВЯТ

ГЛАВА 1

Урок 1: Въведение

Урок 2: Контраст и сет дизайн

Урок 3: Тоналност

Урок 4: Светлинни схеми

Урок 5: Работа с референции

Домашна работа N1


ГЛАВА 2

Анализ на домашната работа N1

Урок 1: Сет дизайн и цвят

Урок 2: Цветна хармония

Домашна работа N2

ГЛАВА 3

Анализ на домашната работа N2

Урок 1: Работа със светлинни уреди

Урок 2: Работа с черно-бял контраст

Урок 3: Работа с естествена светлина

Урок 4: Грип, отражатели, дифузии

Практическа реализация в студио на домашна работа N:3

Задание за кратък шорт

ГЛАВА 4

Представяне – шорт история

Практика в два поредни снимачни дни / подготовка и реализация на кратък шорт

Домашната работа N4

ГЛАВА 5

1.Анализ на краткия шорт, реализиран по време на пркатиката

2. Анализ на домашната работа N4

ЗАКРИВАНЕ

За кого е предназначен този уъркшоп:

Всеки създател на филмово, видео и фотографско съдържание, който иска да подобри своите ключови техники, творчески подходи и организационни умения може да се възползва от уъркшопа Светлина, контраст и цвят

Режисьори, продуценти, сценаристи, сценографи, амбициозни кинематографи и фотографи или всеки, който иска да научи езика на кинематографията и да разбере как да работи със светлина, контраст и цвят. Всеки, който желае да демистифицира техническите аспекти на снимането.

Уъркшопът е особено полезен за филмови режисьори, за да се научат как чрез свтлина, контраст и цвят да създават своите образи и как да общуват с кинематографите, за да предадат кинематографична визия и да я преведат технически на екрана. Филмовите продуценти ще придобият практически знания, за да разберат по-добре художествените и технически съображения на режисьорите и техните DOP.

Уъркшопът се реализира с малка групи от хора (максимум 12 – 15 човека ), за да можем да отделим на всеки индивидуално внимание – особено ако в групата имаме хора с различна степен на опит.

Цена на Уъркшопа:

Ранни записвания, до 15.09.2024г. – 1200лв.

След 15.09.2024г.. – 1500лв..

Локация: гр.София

Дати на провеждане:

5, 6, 12, 13, 19, 20, 26 Октомври 2024

За да направите резервация, моля да изпратите вашите три имена, телефонен номер за връзка, мотивационно посмо, facebook или instagram, и като какъв практикувате в момента: оператор /фотограф /сценограф/ режисьор минимална възраст 18г.

информацията може да изпратите на адрес: workshop@anamorphstudio.com

( посочената информация е задължителна )

В темата на мейла, моля да напишете: „УЪРКШОП Светлина, контраст и цвят“.

В отговор на мейла ще получите допълнителна информация за начина на плащане и подробности за уъркшопа.

Тази цена включва всички материали за уъркшопа, достъп до професионално оборудване, практически опит и експертно мнение за вашата работа. Това е отлична инвестиция за тези, които искат да усъвършенстват своите умения в кинематографията и правенето на филми.

В Уъркшопа “Светлина контраст и цвят”, ще разгледаме и ще анализираме различни цветни схеми, една от тях е ( Аналогова цветова схема )
Това са аналогични цветове стоящи един до друг в цветното колело. Те си колаборират отлично и могат да създадат цялостна хармония в цветовата палитра. Това са или по-топли цветове, или по-студени цветове, така че да няма контраст и напрежение.
Аналогичните цветове са лесни за използване в интериорна и екстериора среда, тъй като често се срещат в природата. Често може да се избере един цвят, който да доминира, втори за поддържащ и трети, заедно с черни, бели и сиви тонове за акцент.

Хора, които искат да преминат към работа с камера и осветление, могат да се запишат в специализирания уъркшоп “Визуална перспектива” Ще се запознаете отблизо с работата на оператора, защо той е една от ключовите творчески личности в процеса на създаване на филми и със сигурност е занаятчия. Отпечатъкът на оператора е върху всеки кадър.

Този уъркшоп ще ви въведе в изкуството на кинематографията с особен акцент върху обективите и движението на камерата.

Участниците ще научат:

Как ъглите и движението на камерата са свързани с драмата.

Как различните дължини на обективите влияят на пространството и емоционалната ангажираност.

Как да управлявате дълбочината на полето и кадрирането, за да насочите вниманието на публиката и да подобрите разказването на историята.

Кога е важно да снимате от ръка, на статив или на слайдер.

Основи на работа с камера в различни ситуации.

Основи на работа с фокус в различни ситуации.

Научете ключовите творчески роли на режисьора и оператора, как работят заедно на снимачната площадка и как режисьорът може най-добре да предаде своята кинематографична визия, за да я преведе технически на екрана 

Дискусия за ролята и взаимодействието между режисьор и оператор
Обсъждане на визия и работа чрез настройка на сцена
Групова работа, включваща изграждане, блокиране, осветление, запис и преглед на няколко сцени.

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК!